Vyjádření zastupitele Milaty ke studii řadící Milovice mezi sociálně vyloučené lokality (3.7.2015)

Materiál je určitě chybný, podle mých informací nejsme jediné město, které si stěžuje na zařazení do uvedených lokalit. V hlavním materiálu nejsme uvedeni, nicméně v neveřejné interaktivní mapě už jo. Mapa měla být zveřejněna již v červnu, nyní až na konci července. Odůvodnění na stránkách proč tomu tak je, je nesmyslné. Sám bydlím v lokalitě, které se říká ghetto (ale nevím proč), souhlasím s vedením města, že uvedené je naprosto nesmyslné, protože třeba tzv. Rakouský tábor je typickou lokalitou tzv. střední třídy.

Město podalo odpor, čeká se na vyjádření firmy a MPSV. Kontaktoval jsem i Odbor sociálních věcí v Lysé nad Labem, který dle slov ing. Najmana v této věci také jedná. Kontaktoval jsem i společnost GAC sro, ale nikdo to tam nebere. Sám jsem už 8 let svědkem drbů o stěhování stovek Cikánů do Milovic - takže chápu, že zabránění šíření těchto nepodložených fám je nutnou prioritou (ale často bojem s větrnými mlýny).

Uvedenou studii jsem si přečetl a dle mého názoru přináší rámcově zajímavé informace, ale způsob stanovování sociálně vyloučených lokalit je naprosto neprůkazný a jednotlivá východiska a předpoklady navzájem odporující si.

Na závěr jen podotknu, že firma GAC s.r.o. je od lidoveckého poslance Gabala (KDU-ČSL) a uvedená částka za zakázku na průzkum ve výši 6,7 mil. Kč jistě nebyla pro tohoto vládního poslance jen tak, jistě přispěje ke koaliční soudružnosti a možná i do rozpočtu KDU-ČSL. Dle sdělení odboru sociálního v Lysé mohou peníze čerpat pouze neziskovky, případně jen Lysá nad Labem jako ORP - a jde o částku ve výši 15 - 20 mil. Kč - čili naprosto zanedbatelná k tomu, jak nás to poškodí v rámci republiky. Milovice jako město z toho opět nebude mít nic.

Děkuji všem za zájem o danou problematiku a věřme, že uvedené Milovice napoškodí tak jak se zdá, neboť dle minulé mapy je i Mladá Boleslav sociálně vyloučena. Za sebe si dovoluji Vás informovat, že jsem celou věc postoupil našim středočeským poslancům za KSČM k přímé interpelaci paní ministryně sociálních věcí Marksové. Osobně podporuji jakoukoli iniciativu vedení města k vyřazení Milovic z uvedené mapy.

zdroj: Vyjádření zastupitele