Zpráva z průběhu zastupitelstva města ze dne 23. 06. 2015

Zpráva z průběhu zastupitelstva města ze dne 23. 06. 2015 (26.7.2015)

Přinášíme Vám informaci z průběhu zastupitelstva, přehled přijatých rozhodnutí i postřehy z diskuse. Je pro nás důležitá informovanost občanů. Protože pouze díky ní může být zajištěn zájem lidí o dění ve městě.

Zastupitelstvo začalo tradičně v šest hodin večer. Bylo přítomno 13 zastupitelů z 15ti členů zastupitelstva města. Omluvili se zastupitelé Vágner a Smeták, oba ODS. V úvodu starosta města Milan Pour (ANO) navrhl doplnit program o projednání bodu smlouvy na dodatek č. 9 stavby Juventy – projednání a schválení víceprací na projektu obnovy školy.

V bodu Kontrola plnění usnesení připomněl zastupitel za KSČM Zdeněk Milata na stav, kdy po rezignaci na všechny funkce města zastupuje paní Říhová město na valných hromadách Vodovodů a kanalizací VaK Nymburk, kde má město svůj akciový podíl a na potřebu v blízké budoucnosti tento stav změnit.

Následoval druhý bod týkající se prodeje pozemků pod objekty Štábáků na Mladé za objektem Policie ČR, s tím souvisejícím prodejem pozemků za nimi a spojené demolice objektu bývalé jídelny pro potřebu vybudování parkoviště. Město získává po podpisu plánovací smlouvy čas na rezervaci 500 m2 v objektu č. 1. Na návrh KSČM byla doba pro rozhodnutí města o pořízení nebytových prostor prodloužena ze dvou na 9 měsíců, dalším schváleným doplněním z dílny KSČM byla změna v případě parkovacích míst, že tato nejenže budou vybudována, ale budou rovnou adekvátně vlastníkům bytů a případně nemovitých prostor i převáděna spolu s bytem. Nemělo by tak dojít k tomu, že jako v případě sídliště na Topolové ulici nebo u domů pod Juventou bude parkoviště k dispozici, ale za poplatek pro soukromého správce.

Projekt řešil i dluh společnosti ELLI vůči městu. Městu tak půjde příjem ve výši 857 797 Kč za dluh společnosti ELLI. Dále bude mít příjem za prodej předmětných pozemků ve výši 9 515 144 Kč. Na druhou stranu, pokud se v budoucnu rozhodne pořídit si 500 m2 nebytových prostor, bude muset počítat s výdejem až 12,5 mil. Kč. Z hlediska rozvoje města bude určitě prospěšné mít v lokalitě zvažovaného subcentra Mladé nejen byty, ale i nebytové prostory, které mohou být využity ku prospěchu občanů. Na druhou stranu toto bude muset být zahrnuto do rozpočtu města a budeme muset počítat s výdaji na pořízení. Parčík za pomníkem gen. Sochora nebyl předmětem prodeje. Záměr podpořilo 12 zastupitelů, zdržela se paní zastupitelka Šimková (KDU-ČSL). Doufejme, že tato jedna z posledních významných lokalit se brzo promění k životu.

Třetím bodem programu zastupitelstva byl prodej pozemku o výměře cca 9.450 m2 v průmyslové lokalitě Topolové ulice za účelem výstavby pekařství. Kupujícím je Merhautovo pekařství s.r.o., vznikne zde celkem 80 pracovních příležitostí, z toho 20-30 nových. Navíc bude potřeba v sezóně až 60 brigádníků. Cena m2 byla stanovena ve výši 435 Kč. Město tak získá cca 4,11 mil. Kč. Daň nabytí nemovitých věcí hradí kupující, současně má město předkupní právo, nebude-li provoz zahájen do 5ti let. Připomeňme prodej pozemků pro VTP v roce 2012 za starosty Pilce (ODS) – cena 120 Kč za m2, nevymožitelné předkupní právo, a mělo být na 20x větší ploše pouze 8-10 pracovních míst, daň z nabytí nemovitých věcí hradilo město! Pro tento prodej VTP hlasovali mimo jiné: paní Říhová (TOP 09), pan Wenzl (TOP 09) a paní Šimková (KDU-ČSL).

Čtvrtým bodem programu byl prodej pozemků pod trafostanicemi společnosti ČEZ. Cena byla stanovena na 825 Kč za m2. Město tak získá 8 250 Kč.

Pátý a šestý bod programu se týkal schválení závěrečného účtu města Milovice za rok 2014 a účetní závěrky města Milovice za rok 2014. Město mimo jiné získalo na dotacích v roce 2014 přes 110 mil. Kč, z toho nejvíc na obnovu a dostavbu ZŠ Juventa – 84,6 mil. Kč. Na propojení ul. Armádní se silnicí 272 z ROP Střední Čechy získalo město 12,5 mil. Kč, na výkon státní správy přišlo 4,45 mil. Kč, na projekt Tůně Milovice-Josefov přišlo 3,7 mil. Kč a na Přírodní zahradu MŠ Kostička přišly 3,2 mil. Kč, z ostatních dotací v součtu dosáhl 1 mil. Kč příspěvek na nový územní plán. Ostatní dotace nedosáhly ani 200 tis. Kč. Audit provedla firma Atlas Audit s.r.o. z Čelákovic. K oběma bodům přednesl stanovisko předseda Finančního výboru zastupitelstva Zdeněk Milata (KSČM). Účetní závěrka přinesla informaci, že za účetní období 2014 dosáhlo město zisku ve výši 44,921 mil. Kč. Jedná se však o účetní zisk.

Sedmý bod programu zasedání se týkal rozpočtového opatření č. 5/2015. Rozpočtovým opatřením se schodek rozpočtu zvýšil o částku 9,669 mil. Kč. Schodek nejvíce zvyšují dodatečné práce na Juventě, které vycházejí ze skutečnosti, že projekt neodpovídá reálnému stavu. Další vícepráce se očekávají již i u nové IV. etapy dostavby školy. Na vícepráce na Juventě bylo plánováno jen 5 mil. Kč. Rozpočtové opatření zahrnovalo změny v případě přestavby bytu v čp. 54 ZŠ TGM ul. Pionýrů na školní družinu. Zde je k vyčleněné částce třeba přičíst 430 tis. Kč, budou čerpány z nevyčerpaných nákladů na osvětlení v Benátecké Vrutici. Další oblasti rozpočtového opatření se týkají přijetí dotací na úroky z úvěru z výstavby kanalizace v Benátecké Vrutici ve výši 70 tis. Kč a 138 tis. Kč dotace na samosběrný čistící vůz. Zbytek částek se týká převodů peněz mezi nečerpanými položkami.

V bodě č. 8 jsme převedli nemovitý majetek mezi školou TGM a Městem Milovice, jednalo se o formální převod nově postaveného výtahu z části z dotace Nadace ČEZ ze školy na město, které jej dá opět škole do užívání. Náklady na výtah byly ve výši 1,247 mil. Kč.

Bod č. 9 zvedl diskusi ze strany občanů přítomných na jednání. Jednalo se v něm o přihlášení se města o dotaci z Národního programu podpory cestovního ruchu – Cestování dostupné všem. V programu jde o zřízení sítě půjčoven kol. KSČM při přípravě materiálu prosadila také žádost o podporu vybudování úschovny kol na nádraží, tato by měla stát cca 0,5 mil. Kč. Celkové náklady na projekt dosáhnou částky cca 2,2 mil. Kč. Občané se dotazovali, zda vůbec je uvedený projekt pro Milovice prioritní a kolik bude město stát. Obojí je ve hvězdách, neboť i při poskytnutí dotace, můžou Milovice od projektu odstoupit. KSČM projekt podpořila z hlediska souladu s programem v oblasti úschovny kol na nádraží.

Body 10. a 11. zahrnovaly zápisy z jednání Kontrolního výboru – přednesl zastupitel Černý za ANO 2011 jako člen uvedeného výboru, zastupitel Milata za KSČM přítomné seznámil se závěry jednání Finančního výboru.

Bod č. 12. zahrnoval prominutí dluhu na nájemném ve výši 30 tis. Kč společnosti Belbog – dříve majetek pana Pilce, za pronájem bývalých pokojů hotelu Alexandrov v objektu sousedícím s Radnicí. Výměnou bude ukončen nájemní vztah o 15 let dřív než uváděla nájemní smlouva, současně nebude společnost Belbog požadovat úhradu vynaložených nákladů na rekonstrukci objektu ve výši 136 tis. Kč. Zastupitel za KSČM Milata upozornil, že na žádnou náhradu vynaložených prostředků nemá společnost Belbog nárok, nicméně návrh podpoří s tím, že je pro něj prioritní ukončení nájemního vztahu z hlediska plánované rekonstrukce objektu divadla.

V bodě 13. představil projektový manažer pan ing. Oleríni problémy a souvislosti s výstavbou nové školy Juventy a s tím souvisejících vyšších nákladů. Zastupitelé pak přijali usnesení doplněné o stanovisko Finančního výboru o potřebě zkontrolovat výkazy výměr a skutečné provedení u III. etapy výstavby školy.

Následovala diskuse, v níž rezonovaly neuspokojené ambice zastupitele za TOP 09 pana Wenzla. Občané také kritizovali výběr jedné nové úřednice, na základě kritiky se většina zastupitelů shodla na potřebě uvedený problém vyřešit. Zastupitelstvo skončilo krátce po půl jedné v noci.

zdroj: Zastupitelstvo města