Co schválilo Zastupitelstvo města na svém zasedání dne 3. 12. 2012

Co schválilo Zastupitelstvo města na svém zasedání dne 3. 12. 2012 (25.12.2012)
Prosincové zastupitelstvo probíhalo v předvánoční atmosféře a mělo neobvykle rychlý spád.

Po úvodním schválení kontroly plnění usnesení byl schválen prodej pozemku pro přístup do ordinace MUDr. Oldřicha Baumgartnera, jednalo se o 7,5 m2 a pozemek jsme prodali abychom zajistili nerušený vstup do ordinace tak, aby pacienti nemuseli skrze bytový dům 575 Višňová. Kupní cena pozemku byla stanovena na 1000 Kč za m2, kupující hradí i geometrický plán za 4500 Kč.

Dalším bodem programu bylo majetkoprávní vypořádání přípojky plynu pro objekt býv. Domu důstojníků (dnešní objekt v centru – Radnice) prodejem části společnosti RWE za cenu 88.496,- Kč.

Následně jsme majetkoprávně vypořádali několik metrů čtverečních pro točnu v lokalitě Boží Dar za cenu 100 Kč za m2.

Technickou věcí bylo schválení podepsání Mandátní smlouvy na zajištění ostatní dopravní obslužnosti s Městcem Králové, který to pro města a obce na Nymbursku zajišťuje. Jedná se o solidární příspěvek měst a obcí k zajištění této ostatní obslužnosti, kterou nezajišťuje kraj. Tato bude již v plné výši, kdy letos byla ponížena z důvodu čerpání nahromaděných peněz v systému.

Byly projednány zápisy z jednání Finančního a Kontrolního výboru města. V případě Kontrolního výboru se projevuje usnášeníschopnost, respektive nejsou dotahovány kontroly do konce. Zde se graduje určitý odlišný pohled vedení města a Kontrolního výboru na činnost tohoto orgánu. Dle mého názoru má mít Kontrolní výbor právo na provádění kontrol, na druhou stranu musí být tyto kontroly efektivní a projevit se nějakým výsledkem. Zde se plně projevuje ochuzení tohoto výboru o jednoho zástupce za KSČM.

Založili jsme novou Základní školu v Milovicích, která se ujme nově budovaného rekonstruovaného objektu na Mladé a bude mít název Juventa. U ZŠ TGM Milovice jsme převedli některé položky mezi kapitolami, aby bylo možné hladce dohospodařit v letošním roce. Osobně si myslím, že tyto převody odpovídají realitě rozpočtu tohoto zařízení a odrážejí vytvářené polštáře na začátku roku.

V oblasti finančních náležitostí jsme projednali čerpání rozpočtu v prvních deseti měsících letošního roku, kde stranu příjmů a celkové hospodaření města zásadně ovlivnil prodej pozemku pro VTP, jinak bychom byli v hluboké ztrátě. Takhle bude rozpočet za letošní rok vyrovnaný. Bylo přijato rozpočtové opatření č. 9. Zde stojí za zmínku pokles příjmu z DPH o 4,5 mil. Kč. Na druhou stranu zase narostl příjem z hracích automatů o 2 mil. Kč. Řada miliónů byla ušetřena na investičních akcích zejména přesunem na další rok nebo odložením jejich realizace.

Byl schválen rozpočet města na rok 2013 se schodkem 62,745 mil. Kč. Při běžných příjmech 100 mil. Kč se jedná o dost velký sešup. Na druhou stranu je třeba zajistit některé investiční akce, které zajistí další rozvoj našeho města jakými jsou obchvat Benátecké Vrutice – který umožní napojení ulice Armádní na mladoboleslavskou rychlostní silnici R 10 a přímé napojení ulice Topolová a také obnova Ruské základní školy na Mladé. Obchvat si vyžádá 25 mil. Kč, zde však v diskusi na základě podnětu zastupitele za KSČM vedoucí oddělení správy majetku města ing. Černý připustil navýšení výdajů ve spojitosti s odvodněním této stavby. Rozhodující bude výsledek výběrového řízení. Obnova školy spolyká 26 mil. Kč. Z menších investičních akcí zmiňme točnu na Božím Daru za 2,8 mil. Kč a rekonstrukci sídliště Balonka za 2,5 mil. Kč (zde pouze flekujeme, rozsáhlejší rekonstrukce by si vyžádala řádově vyšší náklady), kde půjde o dostavbu chodníků k družstevní ulici. Bude rekonstruována střecha a zateplena budova ZŠ TGM v ulici Pionýrů za 4,2 mil. Kč, realizováno plynové vytápění objektu býv. Domu důstojníků za 2 mil. Kč a připravena rekonstrukce mostku přes Mlynařici.
Při schvalování rozpočtu se ukázalo, že jednak vedení města nemá představu, jak bude financovat investice v následujících letech a bohužel i Finanční výbor zaspal při snaze o omezení průběžně rostoucích běžných výdajů, které kopírují již běžné příjmy a snadno se můžeme dostat do situace financování provozu města rozprodejem majetku. A to vážně není možné. V závěrečném hlasování zastupitel za KSČM rozpočet podpořil z důvodu zajištění nutných investičních akcí. Z celkem 13 přítomných zastupitelů rozpočet podpořilo 10, jeden byl proti a dva se zdrželi.

S rozpočtem souvisel i ze zákona schvalovaný rozpočtový výhled na následující léta, který v podání města představuje pouze slohové cvičení, protože jde především o splnění zákonné povinnosti.

V závěru byl navýšen poplatek za komunální odpad na 600 Kč. Zde připomeňme, že lidé nad 70 let mají možnost požádat si o příspěvek ve výši 200 Kč na městě. Využijte toho!

V diskusi jsem připomněl tvořící se louži u Benziny, kde auta chrkávají ve vysoké vodě. Starosta uvedl, že o problému ví a že se o nápravu pokusí. Tak uvidíme.

autor: Zdeněk Milata, zastupitel města za KSČM
zdroj: Zastupitelstvo 3. 12. 2012