Co je být dobrým hospodářem

Co je být dobrým hospodářem (20.8.2018)
Rozhodovat o městě, tím spíš, když jde o Milovice, které nejsou stabilním městem, které má náměstí a hlavní ulice stovky let na stejném místě, vyžaduje mít vizi. Chci se věnovat problematice VTP.

Exekutor rozhodl o prodeji pozemků VTP spekulační firmě za 52.15 mil. Kč. Město Milovice mělo možnost pozemky získat za 65,18 mil. Kč. Cena původního prodeje byla 24,2 mil. Kč. Čímž je vidět, že město Milovice prodělalo od prodeje rozhodnutím tehdejších zastupitelů 28 mil. Kč, z nichž dosud v zastupitelstvu sedí kolegové Pilc, Wenzl a paní Šimková. Tehdy byla dvě hlasování, jedno se týkalo změny naprosto šílené smlouvy, jejíž změnu podpořili takřka všichni zastupitelé, kdy se podařilo prosadit právě třeba to předkupní právo, ale naprosto v nevýhodné podobě. Samotný prodej podpořilo pouze devět zastupitelů.

Ale nechme minulost minulostí, po volbách 2016 se mi podařilo přes obavy paní Říhové prosadit regulaci území z hlediska územního plánu obce.

Nyní byl na řadě prodej území. Město pozemky s předběžnou možností koupit další pozemky prodalo za 120 Kč za metr čtvereční. Nyní to vydražitel koupil za 260 Kč za metr. My dostali možnost to koupit za 325 Kč za metr. S ohledem na ceny pozemků a lokalitu víme, že bychom to bezpečně jako průmyslový pozemek prodali minimálně za 400-500 Kč za metr, klidně i víc. Jako stavební pozemky možná i 1500-2000 Kč za metr. Takže i nákup za 325 Kč za metr se mi jeví jako nákup s vědomím dobrého hospodáře. Dneska to jsou opět akademické debaty.

Bohužel většina zastupitelů nebyla přesvědčena o potřebě koupě za cenu, která by přesáhla cenu prodeje v roce 2012. Trh si to vyřešil sám.  V zájmu města, pokud nebyl reálný příhoz 65 mil. Kč nyní musí být pevný postoj v rámci regulačního plánu a působení města na využití pozemku v zájmu města a jeho obyvatel.

Za pár měsíců jsou komunální volby a já jen doufám, že v zádech některých uskupení nebudou dýchat tito nebo jiní spekulanti. Celá kauza VTP má i republikovou dohru, ukazuje že evropské peníze a dotace ne vždy slouží potřebám obyvatel. Pravdu má prezident Miloš Zeman, v tom, že univerzitní představitelé musí být pod kontrolou a hraný boj za jejich tzv. nezávislost je pouze bojem za jejich kšeftování bez veřejné kontroly. Ve správní radě VTP Milovice byli 4 vysokoškolští profesoři a jeden docent. Přijde mi důležité tady ty akademiky vyjmenovat všechny:  Prof. Ing. JIŘÍ NOŽIČKA, CSc.,  Prof. Ing. TOMÁŠ ZELINKA, CSc., Prof. Ing. OLDŘICH STARÝ, CSc., Prof. Ing. MICHAEL VALÁŠEK, DrSc., Doc. Ing. BORIS ŠIMÁK. Z projektu vycouvali jako pára nad hrncem. Dneska by se měli do Milovic dostavit a požádat na kolenou o odpuštění. Je také příznačné, že spekulanti, kteří areál odkoupili jsou z Brna. Prostě Milovice posloužily na získání peněz do vybraných kapes jako díra jako Brno.

Pomník rozkrádání evropských fondů v Milovicích

Mgr. Zdeněk Milata, KSČM
předseda Finančního výboru zastupitelstva města