Letiště Milovice a Česká televize

Letiště Milovice a Česká televize (29.1.2016)

V posledních dnech oživil zájem obyvatel Milovic prostor Božího Daru a na něm umístěné letiště. Svou polívčičku si přivařila i Česká televize, která neváhala uvést zaručenou informaci, že letiště si Radnice dala do územního plánu. Viz. reportáž: KLIKNI NA ODKAZ.

Jaká je pravda? Proč je letiště v územním plánu města, a kdo tady chce velké cargo letiště?

O kvalitě zpravodajství veřejnoprávní České televize tady nemusíme vést polemiky, důležitá jsou fakta.

Projednávání územního plánu města

Jedním z faktů je, že územní plán se projednává již řadu let a byl zahájen na počátku volebního období 2010 - 2014, kdy tehdejší starosta Lukáš Pilc (ODS) vedl jednání o podobě územního plánu. Zastupitelé ne vždy byli s průběhem jednání spokojeni, zejména jim chyběly informace a trvali na posouzení variant rozvoje území především s ohledem na lidi, kteří zde žijí. Takže se developerské lobby ne všechny záměry podařilo prosadit a v důsledku to vedlo i k pádu Lukáše Pilce a rozkladu ODS po volbách v roce 2014. Zastupitel za KSČM svým hlasem přispěl v roce 2013 k neschválení programu jednání a prosazení některých postupů, které uvedly projednávání územního plánu pod větší kontrolu veřejnosti. Závěrečné hlasování někdejší starosta neustál a na poslední chvíli návrh územního plánu stáhl z projednávání.

Nová garnitura nastoupivší po volbách v roce 2014 zavedla na lokalitu Božího Daru regulační plán a důsledně projednává podklady územního plánu v diskusi a ne silou.

Zásady územního rozvoje Středočeského kraje (ZÚR)

O tom co má v některých místech být nerozhoduje město, ale vyšší zájmy, jedním z nich je kraj a druhým stát. Stát chce mít v této lokalitě letiště, kraj to musí promítnout do své dokumentace a městu nezbývá nic jiného než to respektovat.

Konkrétní znění máte zde:

Letiště Milovice v dokumentaci kraje

ZÚR nenavrhují plochu pro leteckou dopravu krajského významu. Prodloužení VPD letiště Benešov-
Nesvačily jako VPS D301 bylo po společném jednání vypuštěno.
KOMENTÁŘ K LETECKÉ DOPRAVĚ
Na území Středočeského kraje je situována řada letišť, z nichž nejvýznamnější je veřejné mezinárodní Letiště Praha Ruzyně s parametry a infrastrukturou odpovídající požadavkům mezinárodního provozu. Dále pak jsou to veřejné mezinárodní letiště Mnichovo Hradiště, neveřejné mezinárodní letiště Vodochody a Benešov, veřejná vnitrostátní letiště Bubovice, Kladno, Kolín, Mladá Boleslav, Příbram, Sazená, Slaný, Rakovník, Vlašim, Zbraslavice, neveřejné vnitrostátní letiště Hořovice, vojenské letiště Čáslav a neprovozované letiště Milovice. Letiště jsou převážně sportovního charakteru umožňující i provoz všeobecného letectví.
Letiště Vodochody (s VPD 2500 m) - ověřováno je využití pro veřejný mezinárodní provoz (bez nároků na rozšíření areálu).

Stanovisko KSČM

Stanovisko KSČM: Komunisté vždy byli pro udržitelný rozvoj území, prosazují rozvoj lokality a nebrání se malému letišti, které by neobtěžovalo obyvatele okolí. Našim cílem je prosadit vybudování tzv. Všejanské spojky a vznik nových pracovních příležitostí. Vždyť jen kolik hodin denně stráví rodiče milovických dětí ve vlacích! Nechceme žádné montovny, ale takové investice, které překonají i konjunkturálně slabou korunu a dokážou vytvářet vysokou přidanou hodnotu.

Jsme rádi, že se lidé zajímají o dění kolem sebe. Proto se snažíme dávat veškerá fakta na stůl, tak aby se nešířily fámy, které zneužívají různí aktivisté ke svému zviditelnění.

Je na místě hysterie?

Anonymní leták

Bohužel plašení lidí a šíření fám a polopravd je našim národním sportem. Před časem rozvířil schránky v Milovicích a okolí leták poukazující na přípravu velkého cargo letiště. Leták je naprosto zavádějící - kdo dokáže vyjmenovat chemičky v okolí letiště v Praze - Ruzyni? Netrapte se, žádné tam nejsou! K naprostým lžím a výmyslům se vyjádřil i hejtman kraje.

Na ničím nepodloženou kampaň reagoval i hejtman Středočeského kraje Miloš Petera:

Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) považuje za nutné reagovat na letákovou kampaň šířenou v městě Milovice, označenou jako Nákladové letiště Milovice.
„V současné době probíhají v bývalém vojenském prostoru Milovice-Mladá v lokalitě Boží Dar bourací práce. Tyto práce realizuje společnost Mladá RP, s. r. o., která je dlouhodobým nájemcem areálu. Středočeský kraj s ohledem na tento nájemní vztah, který je doposud platný, nepodniká žádné přípravy, jež by se týkaly vybudování průmyslové zóny s nákladním letištěm, jak je prezentováno v letácích. Středočeský kraj má samozřejmě zájem na tom, aby v budoucnu bylo toto území efektivně využito v zájmu občanů Milovic a celého Středočeského kraje. Jakékoli plány bude konzultovat s agenturou CzechInvest a Ministerstvem průmyslu a obchodu. Výstavba by probíhala ve standardním správním řízení včetně projednání s dotčenými obcemi a občany, případně i v rámci řízení EIA,“ uvedl hejtman Petera.
Středočeský kraj se dlouhodobě podílí na zachování životního prostředí v oblasti Milovic, mimo jiné i finanční podporou projektu „Evropské Serengeti“, v jehož rámci dochází k návratu tradičních ohrožených zvířat do české krajiny. „Budeme usilovat, aby využitím daného území nedocházelo k poškozování životního prostředí této významné přírodní lokality,“ doplnil středočeský hejtman.

Vyjádření Ministerstva dopravy naleznete zde
Ministerstvo dopravy
Vyjádření Ministerstva dopravy uvádí, že žádné rozvojové záměry s letištěm nemá a pokud jde o záměry nájemce, tak tyto, že s největší pravděpodobností realizovány nebudou ani jim nebylo nic předloženo.

zdroj: Různé zdroje informací