Příprava na Zastupitelstvo 7. 9. 2015

Příprava na Zastupitelstvo 7. 9. 2015 (7.9.2015)

Jednání zastupitele města není o tom přijít do sálu a odmávat nebo neodmávat body programu. Je to především o přípravě na jednání orgánu města, kde zastupuje občany, kteří mu dali hlas.

Proto jsem si dovolil předložit vám krátkou přípravu na jednání zastupitelstva, které proběhne v pondělí 7. 9. 2015. Věřím, že s řadou občanů, kteří čtou tyto řádky, se tam setkáme. Na programu zasedání máme toto:

Úvodní procedury - tj. volby orgánů zastupitelstva - počtáře hlasů, návrhová komise, ověřovatele zápisu a schválení programu.

1. Kontrola plnění usnesení - zde se hodnotí přijatá usnesení na posledním řádném zastupitelstvu.

2. Návrh na prodej pozemku parc. č. 1211/17 v katastrálním území Milovice nad Labem - jedná se o pozemky pod garážemi, lokalita ulice V Konírnách, bude prodáno 24 m2 za 24 tis. Kč. Standardní postup, který probíhá řadu let v souvislosti se stavbami garáží na pozemcích, které jsou v současné době vlastněny městem.

3. Návrh na prodej pozemku parc. č. 1251/5 v k.ú. Benátecká Vrutice - zde se jedná o prodej zahrady o rozměru 540 m2 za cenu 986 Kč za m2, město tak získá do rozpočtu cca 532 tis. Kč. S ohledem na to, že se jedná o pozemek, který obhospodařují v nájmu jiní uživatelé a kterým se záměr o prodej nelíbí, možná i bude na zastupitelstvu veselo.

4. Návrh na prodej nemovitostí - části pozemku parc. č. 1778/16 v k. ú. Milovice nad Labem - jedná se o cca 2 tis. m2, které chce koupit pan Ing. Martin Fiala, provozovatel uzenářství a masny se záměrem stavby řadových rodinných domů pro jeho zaměstnance. Kupní cena pozemku je stanovena na 1073 Kč za m2, město tak může zístat do svého rozpočtu cca 2,146 mil. Kč. Mě osobně v tomto případě zajímá proč tradiční firma z Milovic sídlí v Poděbradech.

Následuje hejno vyhlášek.

5. Návrh Obecně závazné vyhlášky č. 3 o místním poplatku za užívání veřejného prostranství. Zde nám Ministerstvo vnitra vrátilo již schválenou vyhlášku, neboť překračovala poplatek za zábor prostranství pro reklamní akce o 10 Kč v rozporu se zákonem, bude proto tento poplatek ve vyhlášce snížen na 10 Kč za m2.

6. Návrh Obecně závazné vyhlášky O ochraně nočního klidu a regulaci hlučných činností. Tato vyhláška stanovuje noční klid od 22:00 do 6:00, kdy by každý měl zamezit hlučným projevům a to zejména z hlasové a hudební produkce. Na Nový rok je noční klid až 1. 1. a to od 3:00 do 6:00. Dále vyhláška omezuje výkon hlučných činností v neděli a ve státem uznaných svátcíéch. Omezení se nevztahuje na zábavní pyrotechniku ve dnech: 1. ledna, 30. dubna, 1. května a 31. prosince. Rada města může udělovat výjimky a to na žádost nejméně 15 dnů před konáním akce.

7. Návrh Obecně závazné vyhlášky č. 5/2015 O regulaci zábavní pyrotechniky. Tato vyhláška reguluje používání zábavní pyrotechniky na oblast Hakenova stadionu, v ostatních případech musí Rada města udělit výjimku. V době na Nový rok a v k pálení čarodějnic je toto možné provozovat po celém území města.

8. Návrh Obecně závazné vyhlášky č. 6/2015, která má omezit požívání alkoholu a kouření na veřejných prostranstvích. Alkohol se nebude smět konzumovat 100 metrů od škol, od zdravotnických zařízení, 20 metrů od hřišť a zastávek a dále v prostoru nádraží ČD, dále na veřejných prostranstvích - týká se to všech hlavních ulic ve městě. Zákaz kouření je v okruhu 20 metrů od hřišť a sportovišť, dále v prostorách nástupišť a zastávek a v prostoru nádraží ČD, dále ve vnitřních prostorách budov kulturních zařízení pro osoby mladší 18-ti let. Zákaz se nevztahuje v obou případech na prostory restauračních zahrádek, na prostory stánků s občerstvením, dále na akce městem povolené.

9. Návrh na přesun prostředků v rámci rozpočtu ZŠ a MŠ Juventa - dojde ke schválení ponížení položky za plyn a povýšení položek, které jsou v rozpočtu nedostatečné, zejména nábytek a vybavení do nové budovy a navýšení o elektřinu pro novou budovu.

10. Zápisy z jednání Kontrolního výboru - zde jsou předkládány zápisy od měsíce května 2015. KV v nich na jednu stranu konstatuje nespolupráci úřadu s ním, na druhou stranu, třeba rozjeté akce - jako šetření výpůjčky plochy mezi ul. Tyršova a Topolovou pro Mirakulum v zápisech nedotahuje do konce. K zápisům určitě budu mít připomínky, nicméně přijde mi závažné, že Mirakulum dosud nerealizovalo oddělení plochy skateparku od parkoviště a tak ohrožuje životy a zdraví našich dětí, dále nepečuje o zeleň při ul. Tyršově, jak se v podmínkách výpůjčky zavázalo.

A to je vše přátelé, chtělo by se říct, ale to nepředpokládám, mimo jiné z důvodu toho, že na jednání přijde i zápis z Finančního výboru, kde jsem předsedou :-) Takže těším se na vaši účast na jednání.

autor: Zdeněk Milata
zdroj: Materiály pro zastupitele